İçeriğe geç
Ekip girişi Birlikte üretelim

6 Temmuz 1517 Kahire Osmanlı

Kâbe'nin anahtarları Kahire'de Yavuz Sultan Selim'e sunuldu

6 Temmuz 1517'de Kahire'de toplanan Dîvân-ı Hümâyun'da Mekke Emîri Şerîf Berekât'ın oğlu Ebû Nümey, Kâbe'nin anahtarlarını ve hediyeleri Yavuz Sultan Selim'e takdim etti. Padişah böylece Haremeyn'in himayesini resmen üstlendi; Hâdimü'l-Haremeyn unvanı da Yavuz'dan itibaren Osmanlı padişahlarınca kullanıldı.

Aradan geçen
509 yıl
Diğer takvimde
16 Cemâziyelâhir 923

Kaynaklar

  1. TDV İslâm Ansiklopedisi — Hâdimü'l-Haremeyn
  2. TDV İslâm Ansiklopedisi — Mekke
  3. TDV İslâm Ansiklopedisi — Selim I

Aynı konudan

  1. 1916110 yıl önce

    Fahreddin Paşa Medine'ye ulaştı

    4. Ordu Kumandanı Cemal Paşa tarafından 28 Mayıs 1916'da Medine'ye gönderilen Fahreddin Paşa, 31 Mayıs 1916'da şehre ulaştı. Paşa, Medine'yi Ocak 1919'a kadar savundu ve bu direniş Medine Müdafaası olarak anıldı.

    Osmanlı Medine 1334 Hicrî Kaynak: TDV İslâm Ansiklopedisi — Fahreddin Paşa

  2. 1924102 yıl önce

    Osmanlı'nın "Hâdimü'l-Haremeyn" unvanı hilafetle birlikte sona erdi

    Osmanlı padişahlarının kullandığı "Hâdimü'l-Haremeyn" unvanı, Mekke ve Medine Osmanlı idaresinden ayrıldıktan sonra da "halife" unvanıyla birlikte kullanılmaya devam etti; 1922'de halife seçilen Abdülmecid Efendi'ye de bu unvanla hitap edildi. Unvan, 3 Mart 1924'te hilafetin kaldırılmasıyla sona erdi.

    Osmanlı Ankara Kaynak: TDV İslâm Ansiklopedisi — Hâdimü'l-Haremeyn

  3. 1850176 yıl önce

    Mescid-i Nebevî'yi yeniden yapacak Osmanlı heyeti Medine'ye ulaştı

    Sultan Abdülmecid'in Mescid-i Nebevî'yi yeniden inşa ettirme kararı üzerine mimar Abdülhalim Efendi ve beraberindeki heyet, 19 Ağustos 1850'de Medine'ye ulaşıp çalışmalara başladı. 1851'de başlayan inşaat 1861'de tamamlandı.

    Osmanlı Medine 10 Şevval 1266 Kaynak: TDV İslâm Ansiklopedisi — Mescid-i Nebevî